Tools


Siemens Worldwide

Siemens Global Weblogs

Language

 

Contact

Referentiegalerij

 • Ann Arys 02/03/2017

  Draadloze verbruiksmeting voor studentenresidentie Redemptoristen in Gent

   

  Systeem van Siemens voor project in Gent

  Het project Redemptoristen in Gent voor bouwheer Xior Student Housing is een nieuwbouw voor studentenhuisvesting van een kleine 20.000 m2, goed voor 500 studentenkamers. Het werd uitgevoerd door bouwbedrijf Cordeel met als architect en studiebureau speciale technieken ARCH & TECO Groep. Cegelec stond in voor HVAC en elektriciteit. Omdat verbruikskosten een doorslaggevende rol kunnen spelen in de totale huurkosten, werd gekozen voor een performant registratiesysteem van Siemens: per kamer zijn er drie meters geplaatst (elektriciteit, verwarming, SWW), die aangesloten zijn op een draadloos communicatie-systeem op basis van Sinapsitech-repeaters. Het is de eerste keer in ons land dat een dergelijk systeem op deze schaal wordt toegepast.

   

  Publicatie van De Onderneming - Febr. 2017

  Foto: Arch & Teco

   

  Kiezen voor draadloos: bedrijfszeker en flexibel

  “Hoewel we allemaal gewoon zijn om draadloos te communiceren, en steeds meer toestellen in ons dagelijkse leven verbonden zijn via wifi, is er toch nog een zekere terughoudendheid tegenover draadloze communicatie in gebouwensystemen”, legt Jonas Vanderniepen van Siemens uit. Dat heeft veel te maken met een traditionele instelling, die men kan samenvatten als ‘een kabel is snel getrokken, en is toch veiliger’. Nochtans bieden draadloze systemen ondertussen dezelfde bedrijfszekerheid en veiligheid als bedrade.

  Een stabiele werking is gegarandeerd, en er is ook minder kans op interferentie door andere bronnen. In het verleden was het soms een probleem om de frequenties effectief af te schermen, zodat er wel eens ‘vervuiling’ op het net kon terechtkomen. Die tijden liggen echter achter ons. De databeveiliging blijft gegarandeerd. Om te beginnen, verzamelt het systeem alleen maar brute verbruiksgegevens, er zijn geen stuur- of instellingsignalen. Zelfs al zou iemand die kopiëren, dan zijn ze nog van erg beperkte interesse. Verder worden de systemen gestuurd naar een centrale via IP met encryptie. Het is dan aan de gebruiker om te beslissen in hoeverre hij deze gegevens verder beschermt.

  In dit project waren er twee grote redenen om voor een draadloos systeem te kiezen. De eerste was architecturaal. Er werd gekozen voor een industriële stijl, zonder verlaagde plafonds, waarbij de technieken zichtbaar bleven. Om het uitzicht toch strak te houden, had men dan liever geen wirwar van kabels en kabelgoten. Een tweede reden was praktisch. Het is eigen aan studentenresidenties dat de bewoners er maar een korte tijd verblijven. Met deze oplossing is ondeskundig ingrijpen door de huurder uitgesloten. In aankoop is een draadloos systeem wat duurder, maar daar staat tegenover dat het eenvoudiger te plaatsen is, omdat kabelbevestigingen, muurdoorvoeren en dergelijke wegvallen. Daardoor wordt een draadloze oplossing economisch interessant.

   

  Contact : Jonas Vanderniepen - +32 473786221

   

  ...
 • Ann Arys 29/11/2016

  Slimme lichten maken wachten aangenamer

  Op het kruispunt van de Antwerpse Suikerrui en de Ernest Van Dijckkaai passeren dagelijks veel voetgangers. Die houden zich niet altijd aan de verkeersregels en durven het rode voetgangerslicht negeren wanneer er geen autoverkeer in zicht is. Een gevaarlijke situatie, die ook een vlotte doorstroming van het autoverkeer belemmerde.

  Door een slimme aanpassing van de lichten met een dynamische wachttijdindicator met energievriendelijke leds worden voetgangers vandaag perfect op de hoogte gebracht van de wachttijd. Deze aanpak heeft een positieve invloed op het het comfort en veiligheid van de zwakke weggebruiker en faciliteert de doorstroming van het verkeer.

  Lees de volledige referentie in deze flyer.

  Contact : Bart Neirynck - bart.neirynck@siemens.com

  ...
 • Ann Arys 29/09/2016

  Kotville Brugge - Energiemeetsysteem Synergyr Light maakt verbruik in studentenwoningen transparant

  De tijd van het bouwvallige studentenkot met schimmige energieafrekening raakt stilaan achter ons. Kotville in Brugge, een gloednieuw gebouw met 125 flats of studio’s, is een mooi voorbeeld van duurzaam en hoogwaardig studentenleven. Ook op het vlak van gebouwtechnieken werd niets aan het toeval overgelaten. Het energiemeetsysteem Synergyr Light maakt het individueel water-, gas- en stroomgebruik zonneklaar. Transparant voor de studenten, makkelijk voor de syndicus.

  Volgens Stefaan Dhondt van bouwheer Euro Immo kadert Kotville in een bredere ambitie van efficiëntie en transparantie. “Alle energie- en watergebruik in zo’n gebouw afrekenen is volgens de traditionele methode niet eenvoudig, want het gaat om zowel individuele kamers als gemeenschappelijke keukens”, vertelt Stefaan. “Een modern energiemeetsysteem maakt onze job een stuk makkelijker. We vermijden niet alleen gedoe met periodieke metercontroles, maar bieden studenten ook meer zekerheid over een correcte factuur.”

  Gebruiksgemak en kwaliteit

  Doorheen Kotville staan zo’n 400 meters die het verbruik van water, gas en elektriciteit bijhouden. Samen met de registratiecentrale, webserver en webapplicatie vormen die Synergyr Light van Siemens. “Daarop kunnen we eender waar en wanneer inloggen”, gaat Stefaan verder. “Een paar keer per jaar trekken we eenvoudigweg een Excel van de gegevens, als basis voor de facturen. Ook actuele verbruiksgegevens kunnen we zo monitoren. Makkelijk en gebruiksvriendelijk!”

  De keuze voor Synergyr Light lag bij Decat Energy Technics, dat al heel wat goede ervaringen had met Siemens-technologie. “Als elektriciteitsbedrijf rekenen wij al lang op Siemens-producten voor energieprojecten”, licht projectleider Brecht Vanhoutte toe. “We zijn ons dus goed bewust van de Siemens-kwaliteit én -ondersteuning. Dat laatste werd ook in dit project mooi duidelijk toen de Siemens-technici na onze installatie het systeem helemaal gebruiksklaar maakten.”

  Meer Building Technologies-projecten

  Voor Decat was dit de eerste ervaring met Synergyr Light, maar volgens Brecht zeker niet de laatste. “Siemens heeft ons de inbedrijfname haarfijn uitgelegd, waardoor we bij volgende projecten met Synergyr Light zelf alles van a tot z kunnen uitvoeren. En dankzij deze goede ervaring zullen we in de toekomst ook nog andere oplossingen van Siemens Building Technologies inzetten, zoals de aansturing van HVAC-technieken.”

   

  Contact : Jonas Vanderniepen - +32 473786221

  ...
 • Ann Arys 05/07/2016

  Waterzuiveringsinstallatie van Demeyere krijgt grondige update met Siemens-sensoren

  Demeyere is de naam bij uitstek als we denken aan een producent van kookpannen. Het bedrijf werd in 1908 opgericht in Herentals en is in de laatste decennia uitgegroeid tot de wereldreferentie betreffende de productie van kookgerei in roestvrij staal. Ze staan garant voor een duurzame en milieuvriendelijke ontwikkeling en productie.

  Ongeveer vijftien jaar geleden heeft PCA Water een gloednieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie geplaatst bij Demeyere. PCA Water is een Belgisch bedrijf, met vestigingen in Aalst en Moeskroen dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen, bouwen, opstarten en opvolgen van industriële waterbehandelings- en afvalwaterzuiveringsinstallaties op maat. PCA Water werd onlangs gevraagd om de afvalwaterzuiveringsinstallatie te vernieuwen. Ze werkte nog steeds naar ieders tevredenheid, maar de sturing was ietwat verouderd.

  Voor de modernisatie van het waterzuiveringssysteem werd door PCA Water aangeklopt bij Siemens. Er werden nieuwe sensoren geïntegreerd en een nieuw elektronisch bord met touchscreen (de Generic Hand Programmer) zorgt voor een betere en gebruiksvriendelijkere sturing. Voor de niveaumeting werd de Sitrans Probe LU geïnstalleerd. De oude debietmeter werd ingeruild voor onze Sitrans Magflo. De geïntegreerde technologieën zijn niet nieuw, maar laten toe de installatie beter op te volgen. De kern van de waterzuiveringsinstallatie bleef ongewijzigd. Maar door de vernieuwde sturing kan men het systeem beter afstemmen op de hoeveelheid water die ze te verwerken krijgt. Dit heeft tot gevolg dat ze nog stabieler functioneert. De integratie van een frequentieregelaar zorgt ervoor dat men gevoelig energie kan besparen. Tot slot, werd ook de opvolging van het systeem verbeterd door middel van datalogging.

  De samenwerking tussen PCA Water en Siemens is niet nieuw. PCA Water doet wel vaker beroep op de knowhow van Siemens om hun producten de kwaliteit en de interessante prijs, waarvoor ze bekend staan, te garanderen.

   

  Contact : Ludo Van Eeckhoudt

  ...
 • Dimitri Huys 06/06/2016

  Valvan Baling Systems biedt automatiseringsoplossing voor Chinese ‘acetate tow’-fabriek

  Ingenieursbedrijf Valvan Baling Systems uit Menen is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hydraulische persen en randapparatuur zoals transportbanden. Voor de installatie van een ‘acetate tow’-fabriek in Xi’an, China – een greenfieldproject – deed het bedrijf een beroep op Siemens. Die zorgde voor een efficiënte automatisering van de volledige installatie.

  In de fabriek wordt vezeltouw gemaakt voor de productie van sigarettenfilters. Het eindeloos lange touw wordt in een specifiek patroon in een grote koker afgelegd. Daarna wordt het geperst tot een compact geheel. Vanuit dit proces kunnen sigarettenproducenten zogenaamde ‘selectieve’ filters ontwikkelen, die bepaalde rookbestanddelen doorlaten en andere tegenhouden. Siemens zorgde voor een betrouwbare en veilige automatisering met aangepaste aandrijvingen.

  Totaaloplossing op maat in één hand
  Dankzij het Safety Integrated concept worden de 32 kokers aan elkaar gekoppeld. Zo kan steeds snel, efficiënt en gepast ingegrepen worden bij incidenten. Om de veiligheid te garanderen, voorzag Siemens de aandrijvingen en PLC’s van Safety Integrated concept, en dat doorheen de volledige fabriek. De 32 kokers zijn opgebouwd volgens het Integrated Drive Systems-concept van Siemens, dat bestaat uit 2 aandrijvingen op de X- en Y-as, en een SIMOGEAR-motorreductor. Alle componenten zijn hierdoor naadloos op elkaar afgesteld.

  Dankzij de wereldwijde aanwezigheid van Siemens is de investering van de eindklant goed beschermd. Wisselstukken zijn immers nog minstens 10 jaar beschikbaar, en dit met de mogelijkheid tot on-site service door Siemens.

  Projectoverzicht

  • Industrie: Plaiter production
  • Eindklant: Valvan Baling Systems
  • Regio: Menen, Belgium / Xi’an, China
  • Technologieën: Totally Integrated Automation – Integrated Drive Systems – Safety Integrated
  • Producten:
   Aandrijvingen:
   - SIMOGEAR motorreductoren
   - SINAMICS S120 en G110M aandrijvingen

   Automatisering:
   - SIMATIC WinCC-software
   - SIMATIC S7-plc’s
   - EPOS-positioneringscontroller

  ...
 • Ann Arys 30/05/2016

  Van Ende & Roxy - RFID tags zorgen voor perfect logistiek huwelijk tussen kleding en kapstok

  In de industriële wasserij Van Ende " Roxy in Herentals worden wekelijks maar liefst 40.000 stuks bedrijfskledij gewassen, gedroogd, gestreken en opgeplooid. Een sterk geautomatiseerd conveyorsysteem met RFID tags in de kapstokken garandeert een foutloze en efficiënte logistiek, waarbij de nood aan manuele handling tot een minimum beperkt wordt. Een cruciale schakel in de productieketen van de industriële wasserij is de finisher, waar kleren in een continu proces gedroogd en gestreken worden met behulp van warme lucht en droge stoom.

  Om te garanderen dat verschillende kledingstukken in die finisher de juiste procescondities ondergaan en om de handling in het algemeen efficiënter te maken investeerde Van Ende " Roxy vorig jaar in een geautomatiseerd conveyorsysteem.

  De conveyor werd gebouwd door A.W.T., een bedrijf gespecialiseerd in de uitrusting van industriële wasserijen. EIA, distributeur gevestigd in Aartselaar, leverde voor het systeem de RFID readers en tags van Siemens, deze laatste werden in de kapstokken geïntegreerd om de logistiek aan te sturen.

  Het geautomatiseerd conveyorsysteem garandeert een maximale benutting van de finisher omdat kleren automatisch gesorteerd worden en per type aan de finisher aangeboden worden. Fouten bij de programmatie van de procescondities in de finisher zijn dankzij de identificatie van de kledij quasi onmogelijk geworden.

    Contact : Stef Canters - +32 494 67 06 58

   

  Meer info : www.siemens.com/rfid

  ...
 • Ann Arys 19/05/2016

  ITC Rubis zorgt voor een volledige bescherming van de vloeistof- en gasopslagterminal met Simatic PCS 7

  ITC Rubis – Antwerpen Terminal is een innovatieve en groeiende internationale speler op het vlak van aardolie, gas en chemicaliën.

  De opslagterminal van het bedrijf bevat 4 onder druk gezette gaskogels en 34 vloeistoftanks die gemaakt zijn van zacht of roestvrij staal. Samen zijn deze goed voor ongeveer 14.000m3 vloeibaar gas en 96.000m3 vloeibare producten.

  Om ervoor te zorgen dat het automatiseringssysteem van deze opslagplaats 100% veilig, betrouwbaar en te allen tijde operationeel is, schakelde ITC Rubis Siemens en Solution Partner Actemium Belgium in.

  Actemium implementeerde in januari 2016 een innovatieve oplossing gebaseerd op Simatic PCS 7, die zorgt voor een veilige en directe overlading van vloeibaar gas vanuit een containerschip in een blok-trein.

    Contact : Bart Demaegdt - +32 476468355

  ...
 • Katrien Valkiers 04/05/2016

  AWV Limburg: groen licht voor slimme verkeersborden

  De Sint-Truidersteenweg (N80) tussen Hasselt en Sint-Truiden in Limburg kampt al jaren met files. Daarom besloot Agentschap Wegen " Verkeer (AWV) Limburg om een escalatie van de verkeersproblemen te slim af te zijn. Letterlijk, met slimme verkeerslichten. Tijdens de uitwerking werd er ook rekening gehouden met de komst van een aanliggend commercieel complex, de Ikea-site.

  Oplossing: Op zoek naar de perfecte scenario’s

  Samen met Siemens en studiebureau Sweco Belgium (voorheen Grontmij Belgium), werkte AWV Limburg een oplossing uit. Zo ontstond het N80 projectteam. Het doel? Een vlottere doorstroming, minder sluipverkeer, en een lagere CO2-uitstoot. Na een uitgebreide voorstudie werd beslist om vijf heraangelegde kruispunten op de N80 te voorzien van een intelligente, dynamische verkeersregeling die zowel de bestaande verkeersstroom als het Ikeaverkeer in goede banen kan leiden.

  Resultaat: Meer dan ‘minder files’

  De oplossing die Siemens, SWECO Belgium en AWV Limburg aan de N80 doorvoerden, doet meer dan alleen een vlottere doorstroming garanderen. Zo worden ook de omliggende wegen veiliger dankzij het verminderd sluipverkeer en daalt de CO2-uitstoot omdat wagens minder lang stationair draaien. Bovendien is het systeem een perfect voorbeeld van hoe intelligente infrastructuren het dagelijkse, economische leven in onze samenleving zuurstof kan geven.

  Contact: Bart Neirynck

  ...
 • Ann Arys 29/04/2016

  Klantenservice met pit (én bits) bij Printing International

  Al sinds 1974 specialiseert Printing International zich in de ontwikkeling en productie van zogeheten tampondrukmachines. Wereldwijd levert het familiebedrijf uit Aalter machines voor diverse toepassingen: van het bedrukken van plastic, keramiek en porselein tot medische, farmaceutische en voedingsproducten zoals tabletten, cosmetica en snoepgoed. Daarnaast ontwikkelt Printing International complexe tampondruktoepassingen om zowel positieve als negatieve 3D-markeringen en -decoraties aan te brengen. Om ook zijn klantenservice naar innovatieve hoogtes te tillen, ging het bedrijf in zee met Siemens.

  Naast machinebouw- en ontwikkeling zorgt Printing International ook voor het wereldwijd installeren, valideren en onderhouden van tampondrukinstallaties. Een hele uitdaging voor de 45 medewerkers van het familiebedrijf. Om 7 dagen per week en 24 uur per dag maximale reactiviteit en flexibiliteit te bieden, koos Printing International resoluut voor digitalisatie. Daarvoor nam het bedrijf de afdeling Customer Services van Siemens in de arm.

  Businessuitdagingen: klantenservice met de puntjes op de i

  • Om zijn wereldwijde klantennetwerk tot in de puntjes te ondersteunen, moest Printing International zijn serviceaanbod innoveren.

  • Digitalisatie was cruciaal om tot een oplossing te komen waarmee Printing International klantensupport op afstand kan bieden door rechtstreeks op de machines in te loggen.

  • Daarnaast moest de digitale oplossing klanten van Printing International in staat stellen om de performantie van hun machinepark transparant en haarfijn op te volgen.

  Technische uitdagingen: efficiënt én betrouwbaar

  • Het correct programmeren van hard- en software – in lijn met de nieuwste technologieën die elkaar steeds sneller opvolgen – en het uitwerken van het juiste licentiemodel bleek geen sinecure.

  • Een extreem veilige IT-omgeving was onontbeerlijk om klanten van Printing International optimale, betrouwbare datatoegang en -beheer te garanderen.

  Oplossing: Machine Performance Assistant

  In 2015 ontwikkelde Printing International, in nauwe samenwerking met een team van Siemens, de ‘Machine Performance Assistant’ (MPA), een oplossing gebaseerd op het aanbod van Data Services. “Ons doel was om onze machines slimmer te maken en hen zo een deel van de klantenservice voor hun rekening te laten nemen”, verduidelijkt Filip Feyaerts Managing Director bij Printing International. “Dankzij MPA kunnen specifieke machineparameters nauwgezet worden gemonitord. Die data wordt gestreamd en vervolgens geüpload naar de MindSphere (Industrial Data Service platform, Siemens). Zo kunnen onze klanten niet alleen realtime-inzichten verwerven in performantie, productiviteit, operatorgebruik, onderhoud enzovoort; ze kunnen alles ook op afstand opvolgen en snel ingrijpen. Bovendien kan ook Printing International rechtstreeks inloggen op de machines om ad-hocoplossingen aan te reiken. En dat alles vanuit onze site in Aalter.”

  In een notendop staat de Machine Performance Assistant voor:

  • een MindSphere-gebaseerde fleetmanagementapplicatie;

  • optimale connectiviteit dankzij een speciaal ontwikkelde dataservicebox;

  • toegankelijkheid op afstand (remote access);

  • efficiënte dataverzameling op het vlak van machinelevenscyclus en productie;

  • productierapportering in realtime;

  • een unieke servicedesk, dé interface tussen de klanten en technische supportteams van Printing International.

  Resultaat: een technologisch stapje voor

  Met de Machine Performance Assistant kan Printing International een snellere en efficiëntere klantenservice garanderen, en dat in alle uithoeken van de wereld. “Dankzij de samenwerking met Siemens staan we mee aan de wieg van Industrie 4.0 in de druknijverheid”, besluit Filip Feyaerts. Daarnaast zet Printing International met de Machine Performance Assistant een unieke, innovatieve technologische dienstverlening in de markt. Eén waarmee het zich sterk onderscheidt van de concurrentie. Dankzij de data die de oplossing genereert, kan het familiebedrijf zijn kennis en expertise op het vlak van tampondrukmachines nog verder uitbouwen.

    

  Contact : Marc Joris- +32 492 911 707

   

  ...
 • Ann Arys 29/04/2016

  De SITRANS FC410 massadebietmeter brengt kleur in de inline mixer bij Lano Carpets

  Bij Lano Carpets in Harelbeke wordt dagelijks 20.000 m2 getuft tapijt geverfd. Om de flexibiliteit te verhogen en kosten te besparen schakelde het bedrijf over van een batch proces voor het aanmaken van de verf naar een continu proces met een inline mixer die instant de juiste kleur mengt en aanlevert.

  De inline mixer werd samen met Solution Partner ProcAT ontwikkeld en gebouwd. Het innovatieve systeem vereist een zeer precieze procescontrole zodat continu een correcte en constante kleurtint aangehouden wordt.

  Dankzij de nauwkeurige massadebietmeters Sitrans FC410 van Siemens kunnen de kleurstoffen die nodig zijn om een bepaalde tint te bekomen in de juiste verhouding in de inline mixer geïnjecteerd worden. Het grote voordeel van het nieuwe concept blijkt tijdens de productwissels want het overschakelen naar een andere kleur gebeurt quasi automatisch, met een minimum aan productverlies.

  Contact : Dirk Heyselbergs - 0032 475 31 07 68

  ...