Tools


Siemens Worldwide

Siemens Global Weblogs

Language

 

Contact

Referentiegalerij

Entries » Blog » Siemens-elektronica voedt gloednieuwe, mobiele infraroodoven van Infrabaker International

Katrien Valkiers |

Siemens-elektronica voedt gloednieuwe, mobiele infraroodoven van Infrabaker International

Infrarood is vandaag nog niet helemaal ingeburgerd in de voedingsindustrie, maar daar wil het Limburgse Infrabaker International (Int.) binnenkort verandering in brengen. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt infraroodovens – ‘Infrabakers’ – om vlees, vis, groenten en andere voeding te behandelen. Voor All Freez uit Maasmechelen werd zelfs een compleet nieuwe, compacte mobiele Infrabaker ontworpen. Het geheime ingrediënt? Elektronische componenten van Siemens.

 

“Infraroodbehandeling biedt heel wat voordelen voor voedselproducenten”, legt Simon Braeken, projectleider bij Infrabaker International uit. “Er zijn diverse toepassingen, van het grillen van vlees of groenten, tot het bijkleuren voor puur esthetische redenen. Het grootste voordeel van infrarood is dat de nutriënten niet verloren gaan. Dat laat producenten toe om bijvoorbeeld hoogkwalitatief vlees aan te bieden op grote schaal.”

Infrabaker Int. en plaatbewerker Wegra produceren samen modulaire infraroodovens in één standaarduitvoering. De basisopstelling heeft 3 meter baklengte, uit te breiden naargelang de nodige capaciteit. Verwerker van vis- en schaaldieren All Freez uit het nabijgelegen Maasmechelen toonde interesse voor de voordelen van infraroodbehandeling. Het voedingsbedrijf was namelijk op zoek naar een manier om diepgevroren vis tot een zeer specifieke temperatuur te ontdooien.

 

Businessuitdagingen

 • All Freez was op zoek naar een kosten- en tijdsefficiënt alternatief voor het huidige ontdooiproces van vis, waarbij tal van tijdrovende manuele handelingen kwamen kijken. Het bedrijf keek daarvoor naar de mogelijkheden van infraroodbehandeling.
 • Tests wezen echter al snel uit dat de modulaire standaardoven van Infrabaker International niet aan alle voorwaarden van All Freez zou kunnen voldoen. De enige oplossing was een volledig nieuwe oven ontwikkelen die deze specifieke taak tot een goed einde kon brengen.

 

Technische uitdagingen

 • De capaciteit van de beschikbare standaardopstellingen van Infrabaker International was veel te hoog, waardoor de investering nooit rendabel zou kunnen zijn.
 • Ook qua afmetingen waren de standaardovens te groot voor All Freez. Bovendien moest de machine op verschillende plaatsen in de productieruimte ingezet kunnen worden, en dat zonder afbraak- of installatiewerken. Dit betekent niet alleen dat de Infrabaker makkelijk verplaatsbaar moet zijn, maar ook dat elektriciteitskasten en ventilatiesystemen ingebouwd moeten zijn.
 • Uit de tests van Infrabaker International bleek daarnaast dat de standaard infraroodbestraling van bovenaf niet voldoende zou zijn voor de specifieke bewerking van All Freez. De vis zou ook van onderuit een infraroodbehandeling moeten kunnen krijgen.

Oplossing

 • Met de specifieke vereisten van All Freez in het achterhoofd begon Infrabaker International met de ontwikkeling van een compleet nieuwe compacte en mobiele infraroodoven die aan de strenge regels van de voedingsindustrie voldoet.
 • In de ontwerpfase werd beslist om alle aandrijvingen, de PLC, en tal van andere onderdelen bij één enkele leverancier te halen: Siemens. Concreet gaat het om het SIPLUS HCS system, dat toelaat om de sterkte van de infraroodlampen heel precies te regelen, de Siemens-drives G120C en V90, de S7-1500 PLC, de ET200SP remote IO, Sirius-knoppen en een Scalance S615-veiligheidsmodule en Siemens Safety en Comfort Panel. Alle onderdelen zijn geïntegreerd in Siemens’ TIA Portal.
 • Voor het ingenieursteam bood de keuze voor Siemens enkele belangrijke voordelen. Zo zijn alle onderdelen altijd beschikbaar, en zijn de verschillende elementen steeds compatibel met elkaar.

   

  Resultaten

 • Door voor één leverancier te kiezen kan het team van Infrabaker International zich helemaal in de technologie verdiepen. Die waardevolle expertise laat ook toe om sneller in te grijpen bij eventuele defecten.
 • Bovendien heeft Siemens, als wereldspeler, het voordeel van ervaring: voor vrijwel alle mogelijke problemen of incidenten bestaat een ‘tried and tested’-scenario.
 • Dankzij de VPN-router van Siemens kan het Infrabaker-team bovendien online de status van machines opvolgen en checken, zodat vanop afstand kan ingegrepen worden. Geen overbodige luxe, als je weet dat dit Limburgse bedrijf steeds vaker buiten de landsgrenzen opereert, zoals in Zuid-Korea of de VS.


  De troeven van Siemens

 • Totaaloplossingen op maat: Siemens volgt de (internationale) wereld van productiemachines op de voet en ondersteunt klanten bij het positioneren en testen van hun machineconcept. Daarbij houden we rekening met de competenties van de machinebouwer en de specifieke vereisten van de sector.
 • Totally Integrated Automation (TIA): Siemens ontwikkelt oplossingen om machinefunctionaliteiten te automatiseren en te integreren in de totale productiestroom, waardoor onder meer de engineeringskosten sterk teruggeschroefd worden.
 • Via Integrated Drive Systems, onze geïntegreerde oplossing voor de volledige aandrijftrein, plukt u bovendien de voordelen van hogere efficiëntie, betrouwbaarheid en productiviteit.
 • Uitgebreide branchekennis, ervaring in productietechnologie en expertise in automatisering: drie essentiële ingrediënten voor machinebouwsucces die Siemens van a tot z met elkaar integreert.
 • Engineeringondersteuning: we voeren complete mechatronische studies uit en controleren de dimensionering van aandrijvingen tot in de puntjes.
 • Ervaring delen: de experten van Siemens helpen machinebouwers om gespecialiseerde productie- en automatiseringstechnieken onder de knie te krijgen. Bovendien wordt hun productie volledig afgestemd op de kwaliteits- en veiligheidsnormen van elke sector. Zo realiseren ze winst in efficiëntie.
 • Uitstekende service: implementatie-, product- en systeemondersteuning waar en wanneer ook.
 • Een brede ervaring op het vlak van retrofit en redesign.

 

Projectoverzicht

 • Industrie: Machinebouw
 • Klant: Infrabaker Int. – Wegra                     website: www.infrabaker.com
 • Eindklant: All Freez
 • Regio: België
 • Technologie: SIPLUS HCS, G120C en V90 drives, S7-1500 PLC, ET200SP, Scalance S615, Comfort panel, Safety

 

Contact: egeysen@infrabaker.com

 Please login to comment